Ministerstvo financií radí prijímateľom, ako úspešne ukončiť projekty v hodnote 860 mil. EUR financovaných z eurofondov

12.11.2014 15:03
 Ministerstvo financií Slovenskej republiky ako Sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti (SORO OP IS) pripravilo usmernenie pre všetkých prijímateľov nenávratného finančného príspevku z prioritnej osi 1 a 3 OP IS.

V usmernení nájdu prijímatelia zhrnutie všetkých dôležitých krokov, ktoré je potrebné urobiť pri ukončovaní projektov tak aby  mohli byť z hľadiska implementácie úspešne ukončené a priniesli tak požadované benefity pre všetkých občanov a podnikateľov.

Usmernenie prináša so sebou aj novinky, medzi ktoré patrí napríklad povinnosť vytvoriť používateľskú príručku elektronických služieb, ktorá bude slúžiť ako sprievodca elektronickými službami pre občanov či podnikateľov. Každý prijímateľ v nej popíše, ako sa postupuje pri využívaní týchto služieb. Príručka bude pre verejnosť dostupná na webových stránkach jednotlivých prijímateľov.

Súčasťou fázy ukončovania projektov bude testovanie implementovaných služieb s cieľom overiť ich plnú funkčnosť. Okrem toho budú k ukončovaniu projektov prizývaní odborníci z externého prostredia, ktorých úlohou bude zhodnotiť, či ukončované projekty spĺňajú všetky požadované náležitosti v zmysle usmernenia.

Zástupcovia Európskej komisie uvítali iniciatívu ministerstva pripraviť toto usmernenie a považujú ho za veľmi inšpiratívne. Podľa ich vyjadrení by sa malo aplikovať aj na ostatné európske operačné programy.

Usmernenie je dostupné na stránke: https://www.informatizacia.sk/usmernenia/10086s