SIEA upozorňuje domácnosti a zhotoviteľov, aby skontrolovali údaje na poukážkach.

15.01.2016 15:18

Z 1453 poukážok vydaných v 1. kole projektu Zelená domácnostiam si vlastníci rodinných a bytových domov uplatnili u zhotoviteľov len dve tretiny. Či budú poukážky aj preplatené, závisí aj od toho, či sú na nich uvedené správne údaje.

V informačnom systéme sú momentálne rezervované prostriedky pre 1042 zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v celkovej výške 2,35 milióna €. Zvyšné poukážky stratili platnosť po 30 dňoch od vydania. Niektoré domácnosti si svoj zámer rozmysleli, najčastejšie preto, že chceli zmeniť zariadenie. Na poukážky uplatnené v 1. kole budú prostriedky rezervované počas 6 mesiacov od vydania, až kým zhotovitelia nepredložia žiadosti o preplácanie poukážok, respektíve domácnosti nepožiadajú zhotoviteľov o ich zrušenie, ak sa rozhodnú ich nevyužiť alebo v nich nájdu chybu.

Na viaceré omyly v žiadostiach prišli už samotní zhotovitelia, viacerí z nich preto odmietli zle vyplnené poukážky od domácností prevziať. V prípade zásadných chýb v žiadostiach je jediným riešením požiadať zhotoviteľa o zrušenie rezervácie poukážky prostredníctvom informačného systému. Ak sa tak stane po 30 dňoch od vydania poukážky, táto sa stane automaticky neplatnou. „Len ak je pôvodná chybná poukážka neplatná, bude môcť domácnosť v ďalšom kole požiadať o vydanie novej poukážky. Preto odporúčame domácnostiam, aby v spolupráci so zhotoviteľom preverili správnosť údajov uvedených na zmluve s poukážkou," uviedla generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Svetlana Gavorová.

SIEA už registruje niekoľko desiatok žiadostí o preplatenie poukážok. Väčšina z nich už bola posúdená a skontrolovaná. V prípade žiadostí, ktoré boli kompletné a správne, v najbližších dňoch odídu prvé platby na účty zhotoviteľov. „Naším záujmom je, aby zhotovitelia dostali na účet prostriedky v čo najkratšom čase od vydania poukážky. To však predpokladá, že budú domácnosti s odborníkmi aktívne spolupracovať už pred vypĺňaním žiadosti o poukážku, aby sa vyhli prípadným chybám, a zhotovitelia budú dbať na to, aby boli predložené dokumenty správne a kompletné," zdôraznil riaditeľ odboru komunikácie SIEA Eduard Jambor.

Pri vypĺňaní žiadosti o poskytnutie poukážky si domácnosť zariadenie jednoducho zvolí zo zoznamu. Vždy by však svoj výber mala vopred konzultovať so zhotoviteľom, aby si overila, či jej zariadenie vyhovuje a či je možné ho v danom termíne nainštalovať. K zásadným chybám patrí aj nesprávne uvedenie čísla listu vlastníctva k stavbe, kde bude zariadenie využívané. Tieto údaje nie je možné po vyplnení žiadosti o poukážku opravovať a meniť, pretože vďaka nim sa eviduje, kde a na čo podporu využijú konkrétne domácnosti vlastniace rodinné a bytové domy. Práve uvádzanie čísiel listu vlastníctva stavby robilo mnohým v 1. kole problém. Namiesto listov vlastníctva s rodinnými domami uvádzali žiadatelia často čísla listov vlastníctva, na ktorých boli uvedené len pozemky bez stavieb, prípadne omylom uvádzali čísla parciel alebo nesprávne čísla listov vlastníctva. Až 552 vydaných poukážok sa týkalo nedokončených, respektíve neskolaudovaných rodinných domov, ktoré ešte nemajú súpisné číslo. V ich prípade je potrebné uviesť číslo listu vlastníctva, na ktorom je zapísaný rozostavaný rodinný dom. Správnosť všetkých dokumentov SIEA kontroluje pri posudzovaní žiadosti o preplatenie poukážky.

Od toho, ako sú slovenské domácnosti pripravené využiť podporu, teda koľko zariadení sa nainštaluje a ako rýchlo budú zhotovitelia žiadať SIEA o preplatenie poukážok, bude závisieť aj výška vyčlenenej sumy v ďalších kolách. „Celkom je na projekt k dispozícii 45 miliónov €. No pri národných projektoch financovaných zo štrukturálnych fondov, medzi ktoré patrí aj Zelená domácnostiam, sa prostriedky uvoľňujú postupne. Aj preto je dôležité, aby sa domácnosti na investíciu vopred pripravili a o poukážku žiadali až v čase, keď majú zariadenie vybrané a budú ho môcť v stanovenom termíne inštalovať," uviedol riaditeľ odboru komunikácie SIEA Eduard Jambor. Podporných prostriedkov pre iné kraje ako bratislavský je dostatok, preto nie je dôvod o poukážku žiadať predčasne a zbytočne blokovať prostriedky.

Aby sa zbytočné chyby neopakovali, pre 2. kolo projektu SIEA pripravuje návod, v ktorom bude okrem iného podrobne vysvetlené, kde v listoch vlastníctva možno nájsť základné údaje potrebné pre správne vyplnenie žiadosti o poukážku. Druhé kolo projektu bude vyhlásené do konca januára 2016. „Presný termín nie je zatiaľ stanovený, ale verejnosť budeme včas vopred informovať na internetovej stránke zelenadomacnostiam.sk," zdôraznil E. Jambor.

Projekt Zelená domácnostiam zameraný na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie v rodinných a bytových domoch bol spustený 1. decembra 2015. V prvom kole projektu bolo k dispozícii vyše 3,25 milióna €, čo je 7 % z celkovej vyčlenenej sumy. Najväčší záujem bol o fotovoltické panely na výrobu elektriny a o solárne panely na ohrev vody. Tretina vyžiadaných poukážok sa týkala tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Domácnosti môžu využiť služby viac ako 400 oprávnených zhotoviteľov, ktorí už podpísali so SIEA zmluvu o preplácaní poukážok. Zhotovitelia sú zodpovední za dodanie zariadenia, aj jeho odbornú montáž. Aktuálne si môžu domácnosti vyberať z takmer 2000 zaregistrovaných zariadení. Najširšia ponuka je pri tepelných čerpadlách, ktorých je v zozname oprávnených zariadení vyše 700. Zaregistrovaných je tiež viac ako 600 fotovoltických panelov, 300 kotlov na biomasu a 200 druhov solárnych kolektorov. Projekt Zelená domácnostiam bude prebiehať do roku 2018. V prípade veľkého záujmu o podporu je na inštaláciu zariadení možné využiť ďalšie zdroje z európskych a štátnych zdrojov, až do celkovej výšky 115 miliónov €.